Blogia
Joaquim de Catalunya

"El Maleït Diumenge de juliol", by Quim Pedret

julio 23, 2012

En una Catalunya que està de dol, com be diu el meu amic Miquel Gotanegra

Per tercera vegada escric un article amb el mateix encapçalament, "Maleït diumenge"

El foc hores d’ara ens està deixant de moment tres víctimes, ensurts, malsons, cendres, danys materials i ecològics incalculables i una mala llet que no sabem on ficar.la
Em estat envoltats desde el primer moment per tota mena de comentaris a vegades perplexes i esperpentics. Puc dir que el Faceboock i altres xarxes socials en algunes mans poden ser eines de des-informació molt poderoses i a la vegada fan un flac honor al país (Alt Empordà) bressol a vegades de comentaris mes impensables en plena expansió del surrealisme.

Anècdotes?
Totes, desde la roba estesa de la senyora que el que mes l’enmoinava era tornar a rentar la roba, fins al noi que reia amb mala llet de fum i la dificultat de respirar de alguns vianants, mentres-tant una mare de una nena li deia: “Es nota que tu no tens problemes respiratoris, la meva filla si”
Em trobat l’artista que fa quadres i fotografies i s’ha passejat per els lloc de la comarca per captar la mitllor imatge, per posar.la al seu Face i enviar-la a TV3, al final ha tingut el seu premi… l’home ha trobat al seu amic, tambè pintor, que li ha sugerit: "Cony, aquesta fotografia es tant bona que en pots fer un quadre. T’ha quedat preciosa".


Els desinformants i alhora ‘cotorres articulerus’ de torn, que han donat tota mena de noticies alarmants i desconcertants han sigut innombrables. Impresentables
Altres han fet de meteoròlegs amb el seus minuts de gloria, donant tota mena d’informació que els donava la veïna de dalt i fent fotografies del fum desde el terrat. Tot plegat ha semblat un Gran Hermano en versió catalana. Pena
D’altra banda es d’agrair el treball per informar, en moments tant durs per part de l’alcalde de Figueres el Sr.Santi Vila, l’alcalde de Llers, l’alcalde de Darnius el Sr. Payra i el de Port-Bou, Sr. Salas, el pobre home quasi ni podia parlar de l’emoció, ja que dues persones han perdut la vida al seu poble. I avui no puc oblidar-me del treball del inefable Conceller Felip Puig i la presencia i soport del meu President, l’Artur Mas.

Bon treball per part de TV3-3.24. Cal lamentar (es la meva opiniò) el ‘concurs de fotografies’ (a veure qui la envia mes xula) que ha muntat TV3 al finalitzar la connexió per allà les 11 de la nit.

El divendres vaig olorar-me alguna cosa…. ‘Ningú neteja els boscs’, vaig pènsar mentres miraba el foc que voltava el Teide. I al ratet una TV friki (no recordo el nom, ni ganes), va fer un reportatge (si li podem dir així) sobre "Sant Juan de la Huerta" (no es conya, ho varen escriure aixi) i els varem posar els esfreidors comentaris dels bombers que varen quedar atrapats i que va sobreviure al incendi d’Horta de Sant Joan, amb el so en català i una subtitulació en castellà. Reportatge patètic.
Avui en aquest maleït diumenge desde Vilajuïga he vist el foc viu desde la finestra de casa a les deu de la nit a una distancia de 12 km, realment esgarrifós i trist. Se que els meus amics de Roses encara el veuen. Son quasi les 4h 00 de la matinada i estic devant el TV i escoltan la radio. Nit trista i molt llarga.


Segurament que ara en la desgracia en calent, tots plegats farem moltes lectures d’avui diumenge, (jo crec que si ho farem) i pensarem que la societat esta malalta i els que som de be (quasi be tots) volem una Catalunya millor, per fer entre tots un mon molt millor. Potser avui tots, catalans, castellans i el meus amics francesos, en certa manera han sigut i son un xic Alt Empordanesos i no ens importa si l’ajuda i el suport ens arribava de una ma que ens parla en català, en castella, francés o xinès Es molt trist que tinguin de ser les desgracies naturals, provocades o no, que uneixin als pobles.


A la vegada ,espero que aquest maleït diumenge de focs artificials naturals (Roses a les cinc de la tarda havia anulat els focs d’artifici de la nit, una acertada decisió per part de l’equip de govern) apart d’emportar-se vides humanes i el nostre patrimoni forestal i par de la fauna del paratjes naturals, no li foti una patada al poc turisme que encara ens queda.

Desde el turonet de Vilajuïga i mirant la meva Badia de Roses, envoltats tots de fum i de foc i de molta mala llet amb incertesa, us desitjo a tots molt bona nit i el millor per Catalunya

El Quim Pedret

0 comentarios